logo         

» Szerelt kémény

Szerelt kémény

Közkedvelt kéménytípusnak számít a szerelt kémény. Ennek egyik oka a különösképpen rövid idő alatt elvégezhető és tiszta kivitelezési folyamat. A szerelt kémény három részből, a belső csőből, a szigetelő rétegből és a külső csőből áll.

Milyen esetben érdemes szerelt kémény mellett dönteni?

Ügyfeleinknek szerelt kémény építését ajánljuk, ha a már meglévő kémény keresztmetszete túl szűk, és a kémény marásával sem megoldható a tágítás. A szerelt kémény jó döntés akkor is, ha új építésű házába keres kéményt, vagy a fűtésrendszer felújítása során új kémény kialakítása válik szükségessé. Ha egy újabb tüzelőberendezést állítanak be, amihez nem kapcsolódik kémény, a szerelt kémény akkor is praktikus és gyors megoldást jelent.

Talán az teszi annyira népszerűvé ezt a kéménytípust, hogy kivitelezése nagyon gyorsan, általában egy napon belül elkészül, és gyakorlatilag bármilyen kályhához vagy kazánhoz alkalmazható. Ráadásul, még ha utólagosan építik is be, az esetek zömében nem szükséges hozzá építési engedély. A szerelt kémény további előnye, hogy épületen belül és kívül is megépíthető. Mivel a súlya nem számottevő, egyszerűen rögzíthető a falhoz acéltartókkal vagy más, egyszerű tartószerkezettel. A szerelt kémény akkor is jó megoldást jelent, ha az új kémény alá a betonalap kivitelezése nem megoldható.

profi szerelt kémény szerelt kémény kivitelezés

A szerelt kémény további előnyei

A szerelt kémény anyaga, akár fémből, akár műanyagból készül, jóval simább felületű a béleletlen téglakémények falainál. Ez a sima felület sokkal jobb aerodinamikai jellemzőkkel rendelkezik, így az égéstermékek áramlása nagyságrendekkel hatékonyabb a szerelt kémények esetében.

Az sem mellékes, hogy a többi típusénál jóval alacsonyabb áron juthat szerelt kéményhez. Szerkezetéből következik időtállósága, ami profi szerelés mellett hosszú élettartamot eredményez. Ennél a kéménytípusnál a hőszigetelésért a két köpeny között elhelyezett anyag – leggyakrabban ásványgyapot – a felelős. Ez a szerkezet statikailag is biztonságos, és garantálja, hogy a kémény az átlagosnál nagyobb igénybevételnek is hatékonyan ellenáll. A szerelt kémény mindezek mellett biztosítja az optimális termikus viszonyokat és hatékony energiafelhasználást, ami a fűtési költségek csökkenésében is megjelenik. Ez a rendszer elősegíti az égéstermékek egyenletes hőfokát, így a kondenzáció is minimális, vagyis a füstgázok lecsapódása során keletkező savas folyadékból is viszonylag kevés keletkezik.

A szerelt kémény tehát biztonságosan vezeti el az égés során keletkező égéstermékeket. A kémény toldása és áthelyezése sem igényel sok munkát, így ezek könnyen kivitelezhetők, ha lecserélné a fűtőkészüléket vagy az épület felújítása miatt válik szükségessé a változtatás. Gyűjtőkémények kiváltására is jól alkalmazhatóak a szerelt kémények.

Milyen munkafolyamatai vannak a szerelt kémény kivitelezésének?

Elsőként felmérjük a helyszínt, majd a begyűjtött adatok és információk alapján az üzemben elkészül a kémény. Bejelöljük a kémény nyomvonalát. Amennyiben szükség van rá, kivéssük a füstcső bekötésének helyét. Ez után a szerelt kémény tartóbilincsei kerülnek a helyükre. Ha még nem áll rendelkezésre, akkor elkészítjük a tetőkivágást. A korábban felszerelt bilincsek segítségével rögzítjük a kéményt. Majd a falazat helyreállítása következik. Miután ezt befejeztük, sort kerítünk a füstcső bekötésére. Ha a körülmények megkívánják, elkészítjük a tetőkibúvót és a tetőjárdát.

Meglévő épített kéményét korszerűsítené? Vegye igénybe az égéstermékek maradéktalan elvezetését biztosító, saválló kéménybélelés szolgáltatásunkat!

ZTYyYWQ